Υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που ενώ έχουν αλλεργικό ιστορικό και συμπτώματα συμβατά με αλλεργία, είτε σε φαγητό, είτε σε διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντός τους, όταν κάνουν τα τεστ (δερματικά ή αιματολογικά), βγαίνουν αρνητικά. Είναι μία αρκετά περίεργη περίπτωση, που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, ειδικά όταν αυτοί οι ασθενείς επιθυμούν να κάνουν ανοσοθεραπεία.
Η ερώτηση λοιπόν είναι: Είναι δυνατόν κάποιος να έχει αλλεργίες ακόμα κι αν τα αλλεργικά τεστ βγαίνουν αρνητικά;
Η απάντηση, είναι ΝΑΙ!
Όταν κάποιος ελέγχεται με δερματικά ή αιματολογικά τεστ, αυτό που πρακτικά ψάχνουμε είναι αν είναι αλλεργικός σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, τα κύρια αλλεργιογόνα που γνωρίζουμε ότι προκαλούν αλλεργική αντίδραση στους περισσότερους ασθενείς. Στους περισσότερους… , όχι σε όλους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι για ένα κύριο (δηλαδή γνωστό) αλλεργιογόνο, π.χ. τρίχωμα γάτας, υπάρχουν πάρα πολλά, άγνωστα, δευτερεύοντα αλλεργιογόνα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξίσου αλλεργική αντίδραση. Η εξέταση για αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας εξετάζει μόνο μία από αυτές τις πρωτεΐνες και κάποιες δευτερεύουσες. Έτσι λοιπόν αν κάποιος ασθενής είναι αλλεργικός στο τρίχωμα της γάτας αλλά όχι στη κύρια πρωτεΐνη που ελέγχουμε με το τεστ, τότε τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα κάνει θα είναι αρνητικά.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, με βάση τα παραπάνω, ότι τα δερματικά τεστ (skinprick) για τις αλλεργίες έχουν μεγαλύτερη «ακρίβεια» από τα αιματολογικά, γιατί με αυτά ελέγχουμε πολύ περισσότερα αλλεργιογόνα του τριχώματος της γάτας, ενώ με τα αιματολογικά τεστ (RAST) ελέγχουμε αποκλειστικά ένα.
Τι γίνεται λοιπόν με τους αλλεργικούς ασθενείς που έχουν αρνητικά αλλεργικά τεστ;
Συνήθως αυτό που όλοι συμβουλεύουμε είναι να συνεχίσουν την αντιαλλεργική αγωγή τους (αντιισταμινικά, στεροειδή σπρέι κ.λ.π. ). Παρόλα αυτά μπορούν να ωφεληθούν από την ανοσοθεραπεία με εμβόλια ή σταγόνες. Κάποιος μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το θεραπευτικό σχήμα υπό προυποθέσεις: IgE μεγαλύτερη από 100IU/ml, ιστορικό που κατευθύνει προς την ύπαρξη αλλεργιογόνων στο περιβάλλον του ασθενούς.
Κι αν κάποιος ασθενής δεν έχει πραγματικά πουθενά αλλεργία αλλά έχει μπουκωμένη μύτη;
Μήπως χρησιμοποιείτε καθημερινά αποσυμφορητικά σπρέι; Υπάρχει μία κατάσταση που λέγεται φαρμακευτική ρινίτιδα και προκαλείται από εθισμό σε αποσυμφορητικά σπρέι.
Μια άλλη κατάσταση που προκαλεί ρινική συμφόρηση είναι η αγγειοκινητική ρινίτιδα, γνωστή και ως μη-αλλεργική ρινίτιδα την οποία και θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.