Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου ρέει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας δυσφορία, καούρα και άλλα συμπτώματα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με πεπτικά προβλήματα, μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του αυτιού, της μύτης και του λαιμού (ΩΡΛ). Ποιος είναι ο ρόλος του ΩΡΛ στην αντιμετώπιση της γαστροοοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: αιτίες που την προκαλούν
Η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ένας μυς στο κάτω μέρος του οισοφάγου που λειτουργεί ως βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, δεν κλείνει σωστά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κήλη της κοιλιακής χώρας, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα και το κάπνισμα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- καούρα,
- παλινδρόμηση,
- δυσκολία στην κατάποση
- πόνο στο στήθος
- βραχνάδα,
- πονόλαιμο,
- χρόνιο βήχα,
- λοιμώξεις των αυτιών.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: διάγνωση και θεραπεία
Προκειμένου να διαγνωστεί με ασφάλεια η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, είναι απαραίτητη η ενδοσκόπηση αλλά και μια σειρά άλλων εξετάσεων. Έτσι θα εντοπιστεί τόσο η αιτία που προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και θα αποκλειστούν άλλες παθήσεις που πιθανόν να συμβάλλουν στα συμπτώματα.
Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συχνά περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή των τροφών που προκαλούν την παλινδρόμηση, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως αντιόξινα, αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αναστολείς Η2, για να μειωθεί η ποσότητα του οξέος στο στομάχι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και την πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ο ρόλος του ΩΡΛ
Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι ΩΡΛ μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο εντοπισμός και η θεραπεία των συναφών παθήσεων. Για παράδειγμα, εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει προκαλέσει φλεγμονή ή λοίμωξη στο λάρυγγα, φάρυγγα ακόμα και στα αυτιά ο ΩΡΛ μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή άλλες θεραπείες για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι εύκολο να προληφθεί με απλούς τρόπους, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων, αποφυγή των τροφών που προκαλούν την παλινδρόμηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.