Η γρίπη αλλά και το κοινό κρυολόγημα οφείλονται σε ιούς. Ξεκινούν με τα ίδια περίπου συμπτώματα (πονόλαιμος, βήχας, καταβολή, μυϊκοί πόνοι) αλλά η εκδήλωση της γρίπης είναι πιο γρήγορη και πιο επιθετική. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών, διότι δεν βοηθούν στις ιώσεις και να αναπαυθείτε πίνοντας πολλά υγρά και καταναλώνοντας μικρά εύπεπτα γεύματα.
Πυρετός
Γρίπη: Συνήθως. Φτάνει έως 38οC και κάποιες φορές περισσότερο. Διαρκεί 3-4 ημέρες.
Κοινό κρυολόγημα: Σπάνια.
Βήχας
Γρίπη: Ναι και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έντονος και ξηρός, χωρίς φλέματα.
Κοινό κρυολόγημα: Μερικές φορές αλλά δεν είναι έντονος.
Κούραση/καταβολή/πόνοι στο σώμα/αδυναμία
Γρίπη: Πολύ συνηθισμένο και μπορεί να επιμείνει αρκετές ημέρες.
Κοινό κρυολόγημα: Σπάνια.
Φτέρνισμα
Γρίπη: Σπάνια
Κοινό κρυολόγημα: Συχνά
Καταρροή/μπούκωμα στη μύτη
Γρίπη: Εμφανίζεται, αλλά πιο σπάνια απ ότι στο κοινό κρυολόγημα
Κοινό κρυολόγημα: Συχνά
Πονόλαιμος
Γρίπη: Ίσως παρουσιαστεί.
Κοινό κρυολόγημα: Συχνά.
Ρίγη
Γρίπη: Πολύ συχνά
Κοινό κρυολόγημα: Σπάνια
Πονοκέφαλος
Γρίπη: Συχνά
Κοινό κρυολόγημα: Σπάνια
Οι επιπλοκές μια ίωσης είναι σπάνιες, μπορεί όμως να περιλαμβάνουν:
- Οξεία ρινοκολπίτιδα. 1%-5% των κοινών κρυολογημάτων μπορεί να έχουν αυτή την εξέλιξη.
- Οξεία μέση ωτίτιδα. Ειδικά στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, η παρατεταμένη απόφραξη της μύτης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο χώρο που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο
- Έξαρση άσθματος. Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και ειδικά τα παιδιά, μπορεί να κάνουν κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια ενός απλού κρυολογήματος. Προληπτικά οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, θα πρέπει να αποφεύγουν τη συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν πρόσφατα προσβληθεί από κάποια ίωση, ειδικά στο πρώτο τριήμερο που εμφάνισαν τα συμπτώματα τους.
- Οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα. Οι ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν οξεία ή έξαρση χρονίας βρογχίτιδα. Αυτά τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από έντονο βήχα παραγωγή φλέματος, δυσκολία στην αναπνοή ( ο ασθενής νιώθει ότι ο αέρας δε του φτάνει) και κάποιες φορές πυρετό.
Για την πρόληψη κάποιον επικίνδυνων στελεχών της γρίπης υπάρχει το αντιγριπικό εμβόλιο. Είναι απολύτως απαραίτητος ο εμβολιασμός, γιατί θα σας προστατέψει από κάποια είδη γρίπης που είναι θανατηφόρα. Στην περίπτωση που νοσήσετε είτε από γρίπη είτε από κοινό κρυολόγημα τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση. Η χρήση αντιβιοτικών ειδικά χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να είναι βλαπτική για τον οργανισμό. Θα το αντιμετωπίσετε με παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβηχικά σιρόπια, αποσυμφορητικά, άφθονα υγρά και ξεκούραση.
Οι περισσότερες ιώσεις, αλλά και τα κρυολογήματα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Αν όμως κατά τη διάρκεια μιας ίωσης νιώσετε πόνο στο στήθος, δυσφορία στην αναπνοή, έντονους εμέτους ή και διάρροιες, υψηλό πυρετό που δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς να υποχωρεί, ζητήστε άμεσα την βοήθεια του γιατρού σας.