Η γρίπη αποτελεί πηγή ανησυχίας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καθώς βρίσκεται σε έξαρση και επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και μερικές φορές τους πνεύμονες. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια και, μερικές φορές, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Διακρίνεται από το κοινό κρυολόγημα, κυρίως λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της ταχύτητας με την οποία αυτά εμφανίζονται.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Ενώ ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη γρίπη, ορισμένες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές συνήθως είναι:
- Ηλικιωμένοι ενήλικες: Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος.
- Μικρά παιδιά: Ειδικά τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, λόγω του ανοσοποιητικού τους συστήματος που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.
- Έγκυες γυναίκες: Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις καθιστούν πιο επιρρεπείς σε σοβαρή γρίπη.
- Άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.
Αιτίες της γρίπης
Οι ιοί της γρίπης κατηγοριοποιούνται σε τρεις τύπους: Οι τύποι Α και Β προκαλούν τις ετήσιες επιδημίες γρίπης. Ο τύπος C προκαλεί ήπια αναπνευστική νόσο και δεν ευθύνεται για επιδημίες. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι εμφανίζονται τακτικά νέα στελέχη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία εμβολίων μακράς διάρκειας.
Συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από ένα κοινό κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό ή αίσθημα πυρετού (δεν έχουν πυρετό όλοι όσοι πάσχουν από γρίπη)
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη
- Μυϊκούς ή σωματικούς πόνους
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση
- Ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν εμετό και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Μεταδίδεται κυρίως με μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα άτομα που έχουν τον ιό βήχουν ή φτερνίζονται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να καταλήξουν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά. Σπανιότερα, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό της γρίπης πάνω του και στη συνέχεια να αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Η γρίπη μπορεί να διαγνωστεί με σχετικό rapid test ενώ πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ένα τεστ PCR.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η γρίπη συνήθως υποχωρεί μόνη της μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιιικά φάρμακα. Αυτά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται εντός δύο ημερών από τη νόσηση. Η ανάπαυση, η ενυδάτωση του οργανισμού και η φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα.
Πρόληψη της γρίπης
- Εμβολιασμός κατά της γρίπης: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης είναι να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο. Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου.
- Καλή υγιεινή: Τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος με τον βήχα και το φτέρνισμα και αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου.
- Αποφυγή της στενής επαφής με ασθενείς
- Παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι για να αποφύγετε την εξάπλωση του ιού.
- Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών.
- Διατήρηση της γενικής καλής υγείας με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο.
Η γρίπη παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί εκτεταμένη ασθένεια και σοβαρές επιπλοκές σε ευάλωτους πληθυσμούς. Η κατανόηση της φύσης της γρίπης, τον τρόπων μετάδοσής της, των συμπτωμάτων της και της σημασίας των προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητα για την καταπολέμησή της. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η τήρηση των συμβουλών των γιατρών μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της γρίπης και να βοηθήσουν τους ασθενείς να την αντιμετωπίσουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.