Τα ποσοστά που δείχνουν την αύξηση του καρκίνου του φάρυγγα είναι εντυπωσιακά υψηλά και ολοένα και αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Την τελευταία δεκαετία για την αύξηση αυτή και μάλιστα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών έχει κατηγορηθεί ο ιός HPV. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, στις μέρες μας σχεδόν το 30% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα οφείλεται στον HPV.
Πώς προκαλείται ο καρκίνος του φάρυγγα από HPV;
Για χρόνια κύριες αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του φάρυγγα ήταν η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο κύρια αιτία θεωρείται ο ιός HPV ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και κυρίως της στοματογεννητική επαφή. Ο HPV ευθύνεται περισσότερο για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και καρκίνου του φάρυγγα κυρίως στους άνδρες. Η αλλαγή των σεξουαλικών πρακτικών την τελευταία δεκαετία κυρίως από τη στοματική επαφή και την συχνή αλλαγή συντρόφων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνεται για την εντυπωσιακή αύξηση των καρκίνων του φάρυγγα λόγω HPV.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διαπίστωσαν με έρευνα που διεξήγαγαν ότι τα άτομα που είχαν περισσότερους από δέκα συντρόφους με τους οποίους ήρθαν σε στοματική ερωτική επαφή κινδύνευαν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνου του φάρυγγα ή στο στόμα λόγω μόλυνσης από HPV. Η συγκεκριμένη δε έρευνα δεν είναι η μοναδική που δείχνει τη σχέση καρκίνου φάρυγγα από HPV και στοματογεννητικής επαφής.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Πολλές φορές η διάγνωση των κακοηθειών καθυστερεί με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και η ασθένεια να εξαπλώνεται. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τόσο των ΩΡΛ όσο και των οδοντιάτρων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να διαγιγνώσκουν τις κακοήθειες με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του φάρυγγα λόγω HPV;
Η πρόληψη είναι άκρως σημαντική. Ο προληπτικός εμβολιασμός (ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών), η μείωση του αριθμού και η προσεκτική επιλογή σεξουαλικών συντρόφων, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ , η διακοπή του καπνίσματος, και η διατήρηση της καλής υγείας αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του φάρυγγα λόγω HPV.