Η μελέτη ύπνου είναι η εξέταση εκείνη που επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν πολλά προβλήματα και διαταραχές ύπνου. Οι ασθενείς με την εμφάνιση των συμπτωμάτων απευθύνονται στους γιατρούς προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία που δυσκολεύει τον ύπνο και κατά συνέπεια και την καθημερινότητά τους.
Τα συμπτώματα που οδηγούν στη μελέτη ύπνου
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εντοπίζονται στους ασθενείς και οδηγούν τους ειδικούς να συστήσουν τη διεξαγωγή μιας μελέτης ύπνου είναι:
- Ροχαλητό
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Αϋπνία
- Αίσθημα έντονης κόπωσης
- Πρωινοί πονοκέφαλοι
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Προβλήματα μνήμης
- Σεξουαλικά προβλήματα
Η διαδικασία της μελέτης ύπνου
Προκειμένου η μελέτη ύπνου να αποδώσει τα σωστά αποτελέσματα, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Αρχικά ο ασθενής περνά ένα βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κλινική – εργαστήριο ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν όλες οι παράμετροι. Τοποθετούνται ηλεκτρόδια από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, τα οποία συνδέονται με ειδικό μηχάνημα που καταγράφει δεδομένα σχετικά με την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, τους μύες, την καρδιά, τη ροή του αέρα στο στόμα και στη μύτη αλλά και τις κινήσεις του θώρακα, της κοιλιάς και των ποδιών του ασθενούς.
Ποιες παθήσεις διαγιγνώσκει η μελέτη ύπνου
Η μελέτη ύπνου μπορεί να διαγνώσει με ασφάλεια παθήσεις όπως:
- Η υπνική άπνοια
- Η αϋπνία
- Η υπνοβασία
- Η επιληψία
- Η νόσος Parkinson
- Οι διαταραχές ύπνου σε άτομα με καρδιολογικές, αναπνευστικές και άλλες παθήσεις.
Άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ή σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά, νευρολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, άτομα που λαμβάνουν ψυχιατρικά φάρμακα ή ηρεμιστικά συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές στον ύπνο τους ή άλλες αντίστοιχες παθήσεις, γι αυτό και είναι πιο πιθανό να χρειαστούν μια μελέτη ύπνου.