Η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί συχνό και σοβαρό πρόβλημα. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η έγκαιρη διάγνωσή της από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής ενός βρέφους είναι σημαντική για την εξέλιξη της πάθησης αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η σωστή λειτουργία της ακοής θα επιτρέψει στο παιδί να αναπτυχθεί φυσιολογικά ενώ μια δυσκολία στην ακοή δυσκολεύει την επικοινωνία του με τους άλλους, την ανάπτυξη του λόγου αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη.
Ενδείξεις για πιθανή παιδική βαρηκοΐα
Τα βρέφη σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες λόγου, ομιλίας, κίνησης κτλ. Όταν οι γονείς παρατηρήσουν καθυστερήσεις σε αυτά τα στάδια της ανάπτυξης απευθύνονται στους ειδικούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για βαρηκοΐα. Οι ενδείξεις που θέτουν τους γονείς σε επαγρύπνιση είναι όταν βρέφη 6 μηνών έως 2 ετών:
- Δεν αποσπώνται από συνηθισμένους ήχους όπως το γάβγισμα ενός σκύλου
- Δεν ξυπνάει με δυνατούς θορύβους
- Δεν αντιδρά στην κουδουνίστρα ή άλλους παρόμοιους ήχους
- Δεν αντιδρά όταν φωνάζουν το όνομά του από κοντινή απόσταση
- Δεν προσπαθεί να μιμηθεί απλούς ήχους
- Δεν αναπτύσσει τον λόγο του έγκαιρα, σύμφωνα με τα στάδια της ανάπτυξης
- Μιλάει δυνατά
- Ρωτάει συχνά «τι», «πως» κτλ
- Δυναμώνει τον ήχο της τηλεόρασης, του τάμπλετ κτλ.
Ο έλεγχος της ακοής
Ο έλεγχος της ακοής είναι δυνατός μετά τις πρώτες 48 ώρες του τοκετού. Σε αυτή την ηλικία χρησιμοποιούνται οι ωτοακουστικές εκπομπές για να διαπιστωθεί η αντίδραση του βρέφους στα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα. Σε παιδιά ηλικίας 2-4 ετών εφαρμόζεται η παιχνιδοακοομετρία ενώ σε παιδιά μεγαλύτερα των 4-5 ετών εφαρμόζεται το τονικό ακοόγραμμα. Ο έλεγχος της ακοής στα παιδιά είναι απαραίτητος τόσο μετά τη γέννησή τους όσο και πριν αρχίσουν το νηπιαγωγείο.
Η παιδική βαρηκοΐα
Η παιδική βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως κληρονομικότητα, μηνιγγίτιδα, πρόωρη γέννηση, παραμονή σε ΜΕΘ λόγω προωρότητας, ιογενείς λοιμώξεις της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κ.α.
Σε περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με βαρηκοΐα, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους – ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού. Η χρήση ακουστικού, η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος ή ακόμα και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παιδική βαρηκοΐα.