Η παράλυση των φωνητικών χορδών είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι ασθενείς δεν μπορούν να ελέγξουν την κίνηση των μυών που ελέγχουν τη φωνή, λόγω διαταραχής στα νεύρα που οδηγούν στις φωνητικές χορδές. Οι φωνητικές χορδές είναι η δίοδος από την οποία περνά υπό πίεση ο αέρας που εκπνέουμε προκαλώντας το φωνητικό κύμα, μια δόνηση στην ουσία που επιτρέπει στη φωνή μας να ακούγεται. Οι φωνητικές χορδές όμως δεν παράγουν απλώς ήχο αλλά προστατεύουν επίσης τους αεραγωγούς εμποδίζοντας το φαγητό, το ποτό, ακόμη και το σάλιο να εισέλθουν στην τραχεία και να προκαλέσουν πνιγμό. Εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όμως μπορεί να προκύψουν προβλήματα στις φωνητικές χορδές που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε παράλυσή τους.
Οι αιτίες της παράλυσης των φωνητικών χορδών
Οι αιτίες της παράλυσης των φωνητικών χορδών δεν είναι πολλές φορές ευδιάκριτες, ωστόσο διάφοροι παράγοντες έχουν κατηγορηθεί για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Τραυματισμός από χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα χειρουργικές επεμβάσεις στον θυρεοειδή ή τους παραθυρεοειδείς αδένες, τον οισοφάγο, τον λαιμό και τον θώρακα.
- Τραυματισμός στο λαιμό ή στο θώρακα.
- Εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να βλάψει το τμήμα του εγκεφάλου που στέλνει μηνύματα στις φωνητικές χορδές.
- Όγκοι. Οι όγκοι, καρκινικοί και μη, μπορεί να αναπτυχθούν μέσα ή γύρω από τους μύες, τους χόνδρους ή τα νεύρα που ελέγχουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών και μπορεί να προκαλέσουν παράλυση των φωνητικών χορδών.
- Λοιμώξεις, όπως η νόσος του Lyme, ο ιός Epstein-Barr και ο έρπης. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η λοίμωξη με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει παράλυση των φωνητικών χορδών.
- Νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Πάρκινσον.
Τα συμπτώματα της παράλυσης των φωνητικών χορδών
Στις περισσότερες περιπτώσεις παράλυσης των φωνητικών χορδών, παραλύει μόνο μία φωνητική χορδή. Η παράλυση και των δύο φωνητικών χορδών είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ομιλία και σημαντικά προβλήματα με την αναπνοή και την κατάποση. Τα συμπτώματα της παράλυσης των φωνητικών χορδών περιλαμβάνουν:
- Αναπνευστική χροιά της φωνής
- Βραχνάδα
- Θορυβώδη αναπνοή
- Δύσπνοια
- Απώλεια της φωνητικής χροιάς
- Πνιγμός ή βήχας κατά την κατάποση φαγητού, ποτού ή σάλιου
- Ανάγκη για συχνές αναπνοές κατά την ομιλία
- Αδυναμία να μιλήσουν οι ασθενείς δυνατά
- Απώλεια των αντανακλαστικών πνιγμού
- Ανενεργός βήχας
- Συχνό καθάρισμα του λαιμού.
Πώς θεραπεύεται η παράλυση των φωνητικών χορδών
Μετά από τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση με λαρυγγοσκόπηση και εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία) ο γιατρός θα προτείνει το καταλληλότερο πλάνο αντιμετώπισης. Η θεραπεία της παράλυσης των φωνητικών χορδών εξαρτάται από την αιτία, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- φωνοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες για την ενδυνάμωση των φωνητικών χορδών, τη βελτίωση του ελέγχου της αναπνοής κατά την ομιλία, την πρόληψη της τάσης σε άλλους μύες γύρω από την παραλυμένη φωνητική χορδή και την προστασία του αεραγωγού κατά την κατάποση.
- χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό θεραπειών. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι: έγχυση όγκου, δομικά εμφυτεύματα, επανατοποθέτηση φωνητικής χορδής, αντικατάσταση του κατεστραμμένου νεύρου, τραχειοτομία.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται άμεσα σε εξειδικευμένο ΩΡΛ με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση και η πάθηση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.