Η εκκριτική ωτίτιδα, ευρέως γνωστή και ως «υγρό στο αυτί», χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη βλεννώδους υγρού στο μέσο τους. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή και μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα στην παιδική ηλικία και κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών. Το υγρό μπορεί να σχηματιστεί και μετά από κάποιο επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας γι αυτό και η πάθηση συχνά διαγιγνώσκεται ως υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα.
Τα συμπτώματα της εκκριτικής ωτίτιδας
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρονται από πάσχοντες εκκριτικής ωτίτιδας είναι:
- Βαρηκοΐα – απώλεια ακοής
- Εμβοές
- Αυτοφωνία
- Αίσθημα πληρότητας ωτός
- Τριγμούς
- Διαταραχή της ισορροπίας
Τα αίτια που προκαλούν εκκριτική ωτίτιδα
Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μια συχνή πάθηση στα μικρά παιδιά και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:
- Κοινό κρυολόγημα
- Ιώσεις
- Αλλεργίες
- Υπετροφικά «κρεατάκια» (υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων)
- Παθητικό κάπνισμα
- Παρατεταμένη χρήση πιπίλας
- Σύνδρομο Down
- Ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής
- Όγκος στο ρινοφάρυγγα (στους ενήλικες)
Η διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας
Η διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας μπορεί να διαγνωστεί στο ιατρείο με κλινική εξέταση και πλήρη ακοολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει τυμπανόγραμμα και ακοόγραμμα.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της εκκριτικής ωτίτιδας
Η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με:
- Μάσημα τσίχλας
- Φούσκωμα μπαλονιών
- Συσκευές εμφύσησης
- Ρινικές πλύσεις
- Φαρμακευτική αγωγή
- Χειρουργική επέμβαση με παρακέντηση της τυμπανικής μεμβράνης, εισαγωγή μικρών σωλήνων ώστε να διευκολυνθεί ο αερισμός και αδενοτομή ( αν συντρέχει λόγος)
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προκαλούνται προβλήματα, η αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας είναι αρκετά απλή καθώς δεν απαιτείται κάποια ενέργεια και πάθηση βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν όμως προκαλούνται προβλήματα ακοής, λοιμώξεων ή και ανάπτυξης του λόγου ή η πάθηση δεν υποχωρεί μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.