Ο διαβήτης είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και οι αριθμοί αυτοί βαίνουν διαρκώς αυξανόμενοι. Ο διαβήτης είναι η χρόνια εκείνη νόσος στην οποία αναστέλλεται η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Διαταράσσεται επίσης ο μεταβολισμός των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αγγεία και στα νεύρα πολλών οργάνων του σώματος, μεταξύ αυτών και στα αυτιά.
Ο διαβήτης διακρίνεται στους εξής τύπους:
- Διαβήτης τύπου 1, ο οποίος προκαλείται από αυτοάνοση αντίδραση με αποτέλεσμα το πάγκρεας να μην παράγει καθόλου ινσουλίνη. Εμφανίζεται συχνότερα κατά την παιδική, εφηβική, ή νεαρή ηλικία.
- Διαβήτης τύπου 2, κατά τον οποίο ο οργανισμός παράγει μεν τη δική του ινσουλίνη ωστόσο η ποσότητα που παράγεται δεν επαρκεί ή δεν μεταφέρει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στα κύτταρα.
- Διαβήτης κύησης, ο οποίος αναπτύσσεται σε εγκύους που δεν είχαν ποτέ διαβήτη. Συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του παιδιού ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Είναι συνχότερος σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Διάφορες μονογονιδιακές, κληρονομούμενες μορφές διαβήτη (MODY). Σε αυτές τις μορφές ο διαβήτης εμφανίζεται σε σχετικά νέα ηλικία και οφείλεται σε μεταλλάξεις που εμποδίζουν την παραγωγή, την έκκριση ή την δράση της ινσουλίνης.
- Διαβήτης τύπου LADA, επίσης αυτοάνοσης αιτιολογίας, που εμφανίζεται όμως σε μεγαλύτερες ηλικίες και, κατά κανόνα, χρειάζεται χορήγηση ινσουλίνης εντός μηνών από την αρχική διάγνωση.
Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη στα μάτια, τους νεφρούς, τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά. Λόγω αυτού του μηχανισμού, η πιθανότητα απώλειας ακοής είναι διπλάσια σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει για ποιους λόγους ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά την ακοή, ωστόσο πιθανολογούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης που προκαλεί η νόσος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του αυτιού.
Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να προστατεύσετε την ακοή σας:
- Διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κοντά στα επίπεδα-στόχους
- Πραγματοποιώντας κάθε χρόνο έλεγχο της ακοής από ΩΡΛ
- Προστατεύοντας την ακοή σας σε δυνατά περιβάλλοντα ή/και αποφεύγοντας τους δυνατούς ήχους
- Διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος
- Ενσωματώνοντας την άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σας.
Είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς ασθενείς να εντάξουν τον τακτικό έλεγχο της ακοής τους και να μην τον παραλείπουν καθώς έτσι μπορούν να την αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.