Το σχολικό περιβάλλον αλλά και οι διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά γεμίζουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους τον συγχρωτισμό των παιδιών. Αποτέλεσμα αυτού του συγχρωτισμού είναι τα παιδιά να αρρωσταίνουν συχνά και να εμφανίζουν διάφορα προβλήματα, μεταξύ αυτών και προβλήματα που σχετίζονται με την ειδικότητα του ΩΡΛ. Ποια είναι τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά και πώς αντιμετωπίζονται;
Κρεατάκια στη μύτη
Τα κρεατάκια αναπτύσσονται μέχρι και το 5ο έτος της ζωής ενός παιδιού ενώ αρχίζουν να συρρικνώνονται από την ηλικία των 7 ετών. Σε περιπτώσεις όμως που τα κρεατάκια διογκωθούν σε βαθμό που προκαλούν προβλήματα, πρέπει να αφαιρούνται καθώς ενέχουν κινδύνους, όπως:
- Ρινική συμφόρηση
- Δυσκολία αναπνοής από τη μύτη
- Ροχαλητό
- Πονόλαιμο
- Προβλήματα στον ύπνο
- Πρήξιμο στους αδένες του λαιμού
- Δυσκολία στην κατάποση
- Προβλήματα ακοής
- Ωτίτιδες
- Υπνική άπνοια
- Σύγκλειση των δοντιών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το σχήμα της γνάθου και ο ασθενής να αποκτά ένα «αδενοειδές προσωπείο»
- Αλλαγή της χροιάς της φωνής.
Τα κρεατάκια δεν προκαλούν προβλήματα και αρχίζουν να υποχωρούν μετά από κάποια συγκεκριμένη ηλικία ενώ τείνουν να εξαφανίζονται εντελώς στην ενήλικη ζωή. Η αφαίρεσή τους προτείνεται μόνο στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι απλή και δεν περιλαμβάνει μεγάλη ταλαιπωρία για τους μικρούς ασθενείς.
Οξεία αμυγδαλίτιδα
Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή που παρουσιάζεται στις αμυγδαλές. Προκαλείται κυρίως σε παιδιά, όχι όμως αποκλειστικά καθώς πολλοί είναι και οι ενήλικες που ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Τα βακτήρια ή οι ιοί που προκαλούν οξεία αμυγδαλίτιδα μεταδίδονται εύκολα κυρίως με το σάλιο, τον βήχα και το φτέρνισμα.
Τα συμπτώματα της οξείας αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, δυσκολία ή πόνο στην κατάποση, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, βήχα, πόνο στο αυτί ή τα αυτιά, ο οποίος είναι συνήθως αντανακλαστικός, πόνο στις αρθρώσεις, δύσοσμη αναπνοή, πρησμένες αμυγδαλές κ.α.
Η ξεκούραση, η κατανάλωση πολλών υγρών, οι γαργάρες με στοματικά διαλύματα, η λήψη παυσίπονου ή αντιβίωσης αλλά και η αμυγδαλεκτομή είναι οι τρόποι να αντιμετωπιστεί η οξεία αμυγδαλίτιδα. Από την άλλη πλευρά, η καλή και σωστή υγιεινή των χεριών και ειδικά στα μικρά παιδιά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της εμφάνισης της οξείας αμυγδαλίτιδας.
Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από φλεγμονή στη μύτη και τα πιο κοινά της συμπτώματα της είναι:
- Φτέρνισμα
- Φαγούρα στη μύτη ή/και στον λαιμό
- Πονοκέφαλος
- Βήχας
- Καταρροή
- Μπούκωμα στη μύτη
- Αδυναμία όσφρησης
- Εξανθήματα
- Κούραση
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Κακός ύπνος
- Κακή διάθεση
Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ή ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή, αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά χάπια, ανοσοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, συνήθως όταν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις που είναι χρόνιες ή άλλες ανατομικές παθήσεις της μύτης.
Εκκριτική ωτίτιδα
Η εκκριτική ωτίτιδα, ευρέως γνωστή και ως «υγρό στο αυτί», χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη βλεννώδους υγρού στο μέσο ους. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή και μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα στην παιδική ηλικία και κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαρηκοΐα – απώλεια ακοής, εμβοές, αυτοφωνία, αίσθημα πληρότητας ωτός, τριγμούς, διαταραχή της ισορροπίας. Η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με:
- Μάσημα τσίχλας
- Φούσκωμα μπαλονιών
- Συσκευές εμφύσησης
- Ρινικές πλύσεις
- Φαρμακευτική αγωγή
- Χειρουργική επέμβαση με παρακέντηση της τυμπανικής μεμβράνης, εισαγωγή μικρών σωλήνων ώστε να διευκολυνθεί ο αερισμός και αδενοτομή ( αν συντρέχει λόγος)
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προκαλούνται προβλήματα, η αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας είναι αρκετά απλή καθώς δεν απαιτείται κάποια ενέργεια και πάθηση βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν όμως προκαλούνται προβλήματα ακοής, λοιμώξεων ή και ανάπτυξης του λόγου ή η πάθηση δεν υποχωρεί μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.