Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ)είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή που αντιμετωπίζουν κυρίως άνδρες καπνιστές μετά τα 40 τους έτη, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει από τους δυνητικούς ασθενείς τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου 6% του πληθυσμού πάσχει από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας
Η άπνοια χαρακτηρίζεται από σημαντική ή πλήρη διακοπή της ροής του αέρα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Ως αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται η συνεχόμενη αναπνευστική προσπάθεια του ασθενούς παρότι υπάρχει διακοπή της ροής του αέρα λόγω απόφραξης. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας όταν ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου του παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε αποφρακτικά απνοϊκά επεισόδια την ώρα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που συναντώνται πιο συχνά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας είναι:
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Ροχαλητό
- Νυχτερινές αφυπνίσεις
- Διανοητική σύγχυση
- Διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης
- Σοβαρή υπνηλία ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, της οδήγησης κ.α
- Αίσθημα υπερβολικής κόπωσης
- Μειωμένη ενεργητικότητα
- Έντονη νυκτουρία
- Πονοκέφαλος
- Εφίδρωση
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
- Εκνευρισμός
- Κατάθλιψη
- Αίσθημα απογοήτευσης κ.α
Διάγνωση
Το ΣΥΑ μπορεί να διαγνωστεί με λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, με κλινική εξέταση αλλά και με σειρά εργαστηριακών εξετάσεων. Επίσης για την ακριβέστερη διάγνωση του συνδρόμου είναι απαραίτητη μια μελέτη ύπνου κατά την οποία καταγράφονται οι αναπνευστικές κινήσεις, η ροή του αέρα, ο κορεσμός του αίματος σε οξυγόνο και άλλα στοιχεία που βοηθούν στον υπολογισμό των δεικτών άπνοιας και των διαταραχών της αναπνοής.
Θεραπεία
Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή και χειρουργικά. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:
- Διακοπή καπνίσματος
- Απώλεια βάρους
- Σωματική άσκηση
- Μείωση αλκοόλ
- Αποφυγή ύπτιας θέσης στον ύπνο
- Χρήση ρινικού αποσυμφορητικού πριν τον ύπνο
- Χρήση μάσκας C-PAP, η οποία παρέχει συνεχή ροή αέρα καθ όλη τη διάρκεια του ύπνου.
- Θεραπεία υποκείμενων νοσημάτων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, εάν υφίστανται.
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο για την σταθεροποίηση των ανώτερων αεραγωγών εφόσον υπάρχει απόφραξη από υπετροφικές αμυγδαλές ή υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις.
Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας είναι μια συχνή πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καίρια καθώς το ΣΥΑ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα.
Η επίσκεψη στους ειδικούς (Ωτορινολαρυγγολόγο και Πνευμονολόγο) κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα για το βέλτιστο συμφέρον του ασθενούς.