Η βαρηκοΐα είναι μία νοσηρή κατάσταση που επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Μπορεί να παρουσιαστεί αιφνιδίως ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Κάποιες φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την απώλεια της ακοής, αλλά περιγράφουν ένα αίσθημα «μπουκώματος» και εμβοών στο αυτί. Δεν είναι σπάνιο η απώλεια ακοής να συνοδεύετε από ίλιγγο, ο οποίος υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.
Η ωτολογική εξέταση είναι απαραίτητη, για να αποκαλύψει αν η βαρηκοΐα έχει προκληθεί από απόφραξη ή τραυματισμό της τυμπανικής μεμβράνης ή αν πρόκειται για βλάβη των κυττάρων εντός του κοχλία.
Στην περίπτωση της απόφραξης, η ακοή αποκαθίστατε αμέσως μετά την απομάκρυνση του εμποδίου ( τμήμα κυψελίδας, ξένο σώμα). Στην περίπτωση του τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης, είτε από ρήξη, είτε από εκκριτική ωτίτιδα, είτε από βαρότραυμα, με την κατάλληλη αγωγή, ανακτούμε τη χαμένη ακοή μας. Σε περιπτώσεις απώλειας της ακοής λόγο κάκωσης της κεφαλής, όπως μετά από κάποιο ατύχημα, ίσως διακοπεί η αλυσίδα των οσταρίων που μεταφέρουν τον ήχο οπότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης.
Η βλάβη των τριχωτών κυττάρων η οποία οδηγεί σε νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, μπορεί να οφείλετε σε λοιμώξεις, ακουστικό τραύμα, νευρολογικά νοσήματα, νεοπλάσματα, παθήσεις αγγείων, ακόμα και φάρμακα.
Μόνο το 35% όλων των ατόμων με βαρηκοΐα, είναι πάνω από την ηλικία των 64 ετών και δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς περιμένουν πολλά χρόνια μέχρι να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.
Η καθημερινή μας έκθεση σε ήχους, είναι αναπόφευκτη, ωστόσο, όσοι εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου πάνω από 85dB, ρισκάρουν να προκαλέσουν ακουστικό τραύμα με συνεπακόλουθη απώλεια ακοής.
Για να αντιληφθούμε την ένταση του ήχου που βομβαρδίζει τα αυτιά μας καθημερινά, σας παρουσιάζω ένα μικρό δείγμα με το μέσο όρο έντασης θορύβου ανά κατάσταση:
• 60 dB – Κανονική συζήτηση
• 70 dB – Ο δρόμος μιας πόλης
•100 dB – Κομπρεσέρ
•100 dB – Μέγιστος ήχος σε κάποια MP3 players
•110 dB – Κέντρο διασκέδασης
•115 dB – Συναυλία Ροκ
•120 dB – Απογείωση αεροπλάνου
Οι συνέπειες της βαρηκοΐας είναι πολλές και περιλαμβάνουν μείωση ή διάσπαση προσοχής, προβλήματα στην επικοινωνία, ελάττωση μνήμης, μειωμένη θέληση και διάθεση αντιμετώπισης νέων συνθηκών, μείωση εργασιακών επιδόσεων, έλλειψη αναγνώρισης από τους άλλους, εκνευρισμός, άγχος , κατάθλιψη, απομάκρυνση από την κοινωνική ζωή, και απομόνωση.
Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει ένα μέρος της ακοής σας είτε ξαφνικά είτε σταδιακά, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο.