Η υπερακουσία ορίζεται ως η ανωμαλία εκείνη του αυτιού που κάνει το άτομο ευαίσθητο σε απλούς ήχους, προκαλώντας του πόνο και γενικότερη δυσφορία. Οι ήχοι του περιβάλλοντος προσλαμβάνονται πιο δυνατά σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα, δημιουργώντας υπερευαισθησία. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη για τους πάσχοντες, οι οποίοι συχνά οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση εξαιτίας των δυσάρεστων συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν.
Τα αίτια της υπερακουσίας
Οι αιτίες που προκαλούν την υπερακουσία δεν έχουν εξακριβωθεί προς το παρόν. Ωστόσο διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την υπερευαισθησία στους περιβαλλοντικούς ήχους. Οι συνηθέστεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι:
- Βλάβη στα ακουστικά νεύρα από παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, πχ κατά τη διάρκεια της εργασίας
- Παθολογικά αίτια
- Τραυματισμός στο κεφάλι
- Ημικρανίες
- Συναισθηματικό σοκ
- Μετατραυματικό στρες
- Εμβοές
- Διαταραχές άγχους
- Νόσος Meniere
- Συγκεκριμένα είδη επιληψίας
- Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
- Χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Τα συμπτώματα της υπερακουσίας
Οι πάσχοντες από υπερακουσία δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά τους καθώς ακόμα και οι πιο απλοί ήχοι που υπάρχουν στο περιβάλλον γίνονται σχεδόν ανυπόφοροι για εκείνους. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα, όπως:
- Πονοκέφαλο
- Πόνος στο ένα ή και τα δύο αυτιά
- Ζάλη
- Διαταραχές στον ύπνο
- Κούραση
- Κατάθλιψη
- Κοινωνική απομόνωση.
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπερακουσίας
Για τη διάγνωση της πάθησης είναι απαραίτητη η λήψη πλήρους ιστορικού, ώστε να εξακριβωθούν οι αιτίες της πάθησης, αλλά και η κλινική εξέταση από ΩΡΛ ο οποίος θα εντοπίσει το επίπεδο της έντασης στο οποίο πυροδοτούνται τα συμπτώματα.
Για τη θεραπεία της πάθησης είναι απαραίτητος ο εντοπισμός της αιτίας που την προκαλεί. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες μπορεί να χορηγηθούν ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά, σε περιπτώσεις άγχους θα προταθούν τρόποι μυϊκής χαλάρωσης κ.ο.κ.
Σε γενικές γραμμές οι χρήση ωτασπίδων ή ακουστικών βαρηκοΐας προκειμένου να ρυθμιστεί η ένταση του ήχου που προσλαμβάνουν τα αυτιά των πασχόντων, είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.