Η γεύση και η όσφρηση μας βοηθούν να αντιληφθούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις των ποτών και των φαγητών. Επίσης μας προστατεύουν από πιθανή δηλητηρίαση από αλλοιωμένο φαγητό ή ποτό (πχ ξινισμένο γάλα) και μας προειδοποιούν για διάφορους κινδύνους, όπως η φωτιά, το καυσαέριο, η διαρροή γκαζιού.
Η γεύση ενισχύεται από την όσφρηση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να τρώει ένα γαλακτομπούρεκο και να νιώθει τη γλυκιά του γεύση, συγχρόνως όμως νιώθει και τη μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου. Αν δεν μπορούσε να νιώσει το άρωμα του βουτύρου, η γεύση δεν θα ήταν η ίδια.
Αν δεν μπορείτε να γευτείτε ή να μυρίσετε ένα φαγητό, μπορεί να προκληθούν και άλλα προβλήματα. Μπορεί να μειωθεί η όρεξή σας, ή να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία σας.
Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι μερική ή ολική, αν και η ολική είναι εξαιρετικά σπάνια. Όταν είναι ολική ονομάζεται ανοσμία, ενώ όταν είναι μερική ονομάζεται υποσμία. Η διαταραχή στην όσφρηση, ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.
[accordions id=”2196″]
[accordions id=”2206″]