Οι εμβοές, το γνωστό κουδούνισμα στα αυτιά, μπορούν να επιδεινωθούν τόσο σε αίσθηση όσο και σε ένταση όσο αυξάνεται η ηλικία των ασθενών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς προκειμένου να αφενός να διαχειριστούν την ένταση των συμπτωμάτων και αφετέρου να αποτρέψουν αυτή την επιδείνωση λόγω ηλικίας. Μερικά από αυτά είναι:
Προστασία της ακοής
Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου για την επιδείνωση των εμβοών. Η συνεχής ή υψηλού επιπέδου έκθεση σε θόρυβο καταστρέφει τα ευαίσθητα κύτταρα του κοχλία και προκαλεί προβλήματα αντίληψης της ακοής, όπως οι εμβοές και πολλά ακόμα. Η προστασία της ακοής από νωρίς σε θορυβώδη περιβάλλοντα, για παράδειγμα με χρήση ωτοασπίδων, μπορεί να προλάβει περαιτέρω βλάβη της ακοής. Επίσης, η μείωση της διάρκειας έκθεσης και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από τις πηγές θορύβου μπορούν να προστατεύσουν από τις εμβοές και τα λοιπά προβλήματα.
Διαχείριση του άγχους
Το στρες και το άγχος μπορούν να ενισχύσουν την αντίληψη των εμβοών. Οι φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το άγχος, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η αυξημένη νευρική δραστηριότητα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των εμβοών. Η ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και να μειώσει την ένταση των εμβοών.
Εμβοές και υγεία της καρδιάς
Η κατάσταση της υγείας της καρδιάς συνδέεται με τις εμβοές και την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Διάφορες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μειώσουν το οξυγόνο που φτάνει στον κοχλία, και κατά συνέπεια να επιδεινώσουν τις εμβοές. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος και τη βελτίωση των συμπτωμάτων των εμβοών.
Σωστή υγιεινή των αυτιών
Η συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως εμβοές ή ακόμα και προσωρινή απώλεια ακοής. Οι ακατάλληλες μέθοδοι καθαρισμού των αυτιών, όπως η χρήση μπατονέτας, μπορεί να ωθήσουν το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, επιδεινώνοντας την απόφραξη. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς μπορείτε να καθαρίζετε τα αυτιά σωστά και με ασφάλεια προκειμένου να αποτρέψετε προβλήματα που προέρχονται από τη μη σωστή υγιεινή.
Επανεξέταση της φαρμακευτικής αγωγής
Ορισμένα φάρμακα έχουν ωτοτοξικές ιδιότητες και μπορούν να επιδεινώσουν τις εμβοές. Η τακτική επανεξέταση της φαρμακευτικής αγωγής με τον γιατρό που σας παρακολουθεί είναι πολύ σημαντική, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε εμβοές. Εάν ένα φάρμακο εντοπιστεί ως πιθανή αιτία των εμβοών, η προσαρμογή της δοσολογίας ή η μετάβαση σε μια εναλλακτική λύση (πάντα με τη συμβουλή του γιατρού) μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να ευθύνονται για τις εμβοές και τα ενοχλητικά τους συμπτώματα. Αλλάζοντας αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να προλάβετε την επιδείνωση των εμβοών, ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία. Τι μπορείτε να κάνετε;
- Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και διακόψτε το κάπνισμα, καθώς είναι παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καρδιαγγειακή υγεία και κατ’ επέκταση τις εμβοές και τη γενικότερη υγεία των αυτιών.
- Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους ή χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες σε θορυβώδη περιβάλλοντα για να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες στο εσωτερικό του αυτιού.
Η βοήθεια της τεχνολογίας
Για τα άτομα με απώλεια ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να ενισχύσουν τους εξωτερικούς ήχους, επισκιάζοντας έτσι τον θόρυβο των εμβοών. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας συχνά μπορούν να αναπαράγουν έναν απαλό, ευχάριστο ήχο για να αποσπάσουν την προσοχή από τις εμβοές. Αυτή η διπλή λειτουργία βελτιώνει την ακοή αλλά και μειώνει την αντίληψη των εμβοών.
Η διαχείριση των εμβοών απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει προληπτική διαχείριση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι προαναφερθέντες τρόποι μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη διαχείριση των ενοχλητικών συμπτωμάτων των εμβοών, στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που τις προκαλούν αλλά και στην πρόληψη της επιδείνωσής τους λόγω ηλικίας.
Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματα των εμβοών και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε προκειμένου να μην αποτελέσουν πρόβλημα, όσο περνούν τα χρόνια.