Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά: αίτια και αντιμετώπιση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά προκύπτει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο. Αυτή η παλινδρόμηση μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του οισοφάγου και μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά και τα βρέφη.
Τι προκαλεί την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, τον μυ δηλαδή που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο:
- Αναπτυξιακή ανωριμότητα. Eiδικά στα βρέφη, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και έτσι αδυνατεί να κλείσει πλήρως ώστε να αποτρέψει το περιεχόμενο του στομάχου από το να παλινδρομήσει.
- Διατροφικές συνήθειες. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, η σοκολάτα και τα πικάντικα φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Η υπερκατανάλωση τροφής ή το φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου συμβάλλει επίσης στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Παχυσαρκία. Η αυξημένη κοιλιακή πίεση στα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να κάνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να ανοίξει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, διευκολύνοντας το οξύ του στομάχου να διαφύγει στον οισοφάγο.
- Νευρολογικά ζητήματα. Παιδιά που αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές, όπως η εγκεφαλική παράλυση, εμφανίζουν συχνότερα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λόγω μη φυσιολογικής πίεσης στην περιοχή της κοιλιάς και άλλων ανατομικών προβλημάτων.
- Επίσης, η γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει κάποια παιδιά πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης διαφέρουν στους μικρούς ασθενείς, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ένταση. Τα πιο συχνά συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης στα παιδιά είναι:
- Ανεπαρκής ανάπτυξη λόγω ανεπαρκούς απορρόφησης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.
- Συχνός εμετός, κυρίως στα βρέφη, ο οποίος μπορεί να είναι και έντονος.
- Βήχας και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς το οξύ του στομάχου εισέρχεται στον οισοφάγο και μερικές φορές και στους αεραγωγούς.
- Αίσθημα καύσου στο στήθος ή στο λαιμό.
- Δυσκολίες στη σίτιση, που μπορεί να εκδηλώνονται ως άρνηση να φάνε ή κλάμα.
- Ανεπαρκής ανάπτυξη λόγω ανεπαρκούς απορρόφησης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.
Τρόπος διάγνωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά
Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και αξιολόγηση των συμπτωμάτων, μέτρηση της οξύτητας στον οισοφάγο του παιδιού σε διάστημα 24 ωρών για την ανίχνευση της παρουσίας παλινδρόμησης οξέων, ενδοσκοπική εξέταση του
οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού εντέρου.
Θεραπευτικές επιλογές για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά
Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να περιλαμβάνει τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε γενικές γραμμές, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Αλλαγές στις καθημερινές συνήθεις, όπως ύπνος με το κεφάλι σε ελαφρώς υπερυψωμένη θέση, κατανάλωση πιο μικρών γευμάτων πιο συχνά, και η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού ακριβώς πριν από τον ύπνο.
- Εντοπισμός και αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
- Φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιόξινα, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και παρέχουν γρήγορη ανακούφιση, και αναστολείς αντλίας πρωτονίων, τα οποία μειώνουν την παραγωγή στομαχικού οξέος, συμβάλλοντας στην επούλωση του οισοφάγου.
- Σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η χειρουργική επέμβαση είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.
Αν και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παιδιά είναι σχετικά συχνή και συνήθως υποχωρεί με τον καιρό, στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι απαραίτητη η συμβουλή των ειδικών προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να είναι και σοβαρές. Με τακτικές εξετάσεις, αλλαγές στην διατροφή των παιδιών αλλά και στις καθημερινές τους συνήθειες, τα παιδιά μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.